![Forum Per Fumum fqjciora Strona Główna](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/logo_phpBB.gif) |
Per Fumum fqjciora forum bloga "Per Fumum fqjciora"
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Biral
Dołączył: 28 Kwi 2011
Posty: 428
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa Płeć: Forumowicz
|
Wysłany: Pon 11:31, 25 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
aleksander napisał: |
Tchibo Exclusive też jest do niczego?
(piję i dotąd myślałem, że mi smakuje) |
Ja nie tykam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
domurst
Dołączył: 16 Lis 2010
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Hirschberg Płeć: Forumowicz
|
Wysłany: Pon 11:40, 25 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Ekspertem nie jestem, wiedzę czerpię z forum kawowego, w poprzedniej pracy miałem też okazję być szkolonym przez Pana znanego z reklam MK Cafe i właściwie wtedy złapałem bakcyla... Co do kawy jest niestety tak, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i jak spróbujesz coś lepszego to później trudno się przestawić na coś co kiedyś uważało się za siódmy cud świata. Mnie swego czasu zadowalała tylko rozpuszczalna, ale teraz jej nie tykam. I zapewniam, że nie jest to kwestia snobowania się, różnicę naprawdę czuć (swoją drogą na tym forum kawowym kawę poniżej 70zł za kg uważa się za niepijalną, co uwazam za totalną przesadę) - różnica w smaku jest naprawdę wyczuwalna.
W pracy mamy możliwość korzystania z dobrego ekspresu za prawie 10tys. na stoisku obok, ale nie pijam tam kawy bo sypią ziarnistego Kronunga, który nawet do kawy z Lidla, imho, nie ma startu - wolę sobie zmielić grubiej w domu i zalać we French pressie (takie urządzenie z tłokiem, którym oddzielamy płyn od fusów) niż pić Jacobsa u nich z dobrego ekspresu ciśnieniowego...
Pytanie podstawowe - jak parzysz kawę? Ekspres przelewowy, ekspres ciśnieniowy, zalewajka w szklance, po turecku, french press? Do każdego z rodzajów parzenia lepsza będzie inna kawa. Kolejna rzecz, że nawet z najlepszej mielonki napar będzie jakościowo słabszy nawet od tanich, zmielonych samemu ziarenek...
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez domurst dnia Pon 11:46, 25 Lip 2011, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
honoris causa
Dołączył: 16 Mar 2011
Posty: 353
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z kraju ;) Płeć: Forumowicz
|
Wysłany: Pon 13:47, 25 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Przyzwyczajony do lepszych (jak dla mnie) kaw kupiłem kiedyś Tchibo Exsclusive, bo nic innego w okolicy nie było. Wypiłem, bo wypiłem, ale IMO bardzo kiepska kawa. Nie wiem, co ma znaczyć Exclusive. Nawet na massmarketowym rynku kaw to określenie jest nie na miejscu.
Domurst, z wszystkim co piszesz, zgadzam się. Podobnie jak Ty, uważam, że w zależności od sposobu przyrządzania jedna kawa może być lepsza bądź gorsza.
Muszę jeszcze coś dodać: jeśli kupujemy mieloną, np. do używania w french pressie, to zawsze należy kupować tą z odessanym powietrzem. Astrę można kupić zarówno luzem w worku, jak i w prostopadłościennym opakowaniu z odessanym powietrzem i różnica jest wyraźnie zauważalna.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez honoris causa dnia Pon 13:47, 25 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aleksander
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 521
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Oświęcim Płeć: Forumowicz
|
Wysłany: Pon 14:18, 25 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
domurst napisał: | Ekspertem nie jestem |
Na tym forum - jesteś.
domurst napisał: | Mnie swego czasu zadowalała tylko rozpuszczalna, ale teraz jej nie tykam. I zapewniam, że nie jest to kwestia snobowania się, różnicę naprawdę czuć |
To jest oczywiste.
domurst napisał: | wolę sobie zmielić grubiej w domu i zalać we French pressie (takie urządzenie z tłokiem, którym oddzielamy płyn od fusów) |
Kojarzę to urządzenie.
Nie posiadam.
Nie wiedziałem, że taką nazwę nosi.
domurst napisał: | Pytanie podstawowe - jak parzysz kawę? Ekspres przelewowy, ekspres ciśnieniowy, zalewajka w szklance, po turecku, french press? Do każdego z rodzajów parzenia lepsza będzie inna kawa. Kolejna rzecz, że nawet z najlepszej mielonki napar będzie jakościowo słabszy nawet od tanich, zmielonych samemu ziarenek... |
Piję zalewajkę.
(ze względów ergonomicznych)
Czasem parzę w metalowym, zakręcanym zaparzaczu.
Też nie wiem jaką ma nazwę.
Żeby się napić dobrej kawy, co musiałbym kupić?
1. Ręczny młynek do kawy
2. Kawę ziarnistą.
3. Urządzenie typu french press
Zgadza się?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
domurst
Dołączył: 16 Lis 2010
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Hirschberg Płeć: Forumowicz
|
Wysłany: Pon 14:40, 25 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Zalewajka to właściwie najgorszy sposób przyrządzania kawy, bo wypłukujesz z kawy nie tylko składniki wartościowe, ale i cały syf jaki jest w niej zawarty.
Pisząc "do każdego rodzaju parzenia lepsza będzie inna kawa" miałem bardziej na myśli sposób (drobność) jej zmielenia. Na start radzę odrzucić gotowe mielonki - już w przypadku kawy mielonej "na świeżo" poczujesz ogromny skok jakościowy. Jeśli masz "metalowy zakręcany zaparzacz" to już połowa sukcesu - to tzw. moka, która jest ekonomicznym odpowiednikiem ekspresu ciśnieniowego (tam kawa parzy się pod ciśnieniem powyżej 5bar, w moce ok. 2bary). Tu wymagania odnośnie młynka nie są tak wygórowane jak przy ekspresie. Wystarczy jakikolwiek solidny młynek - może być ręczny, może być żarnowy elektryczny, ujdzie nawet ostrzowy. Kawa w ziarenkach zmielona średnio grubo (mniej więcej połowa skali). I tyle. W porównaniu do paczkowanego Jacobsa różnica na jakiejkolwiek kawie ziarnistej powinna być kolosalna.
Jeśli z kolei myślisz o zakupie ekspresu to trzeba już zainwestować w dobry młynek. Ekspres to właściwie tylko pompka, która przepuszcza wodę przez kawę, więc większy wpływ na jej smak będzie miała jakość zmielenia no i oczywiście sama kawa niż ekspres. Zawsze lepszy będzie zestaw dobry młynek + tani ekspres, niż drogi ekspres i byle jaki młyn.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aleksander
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 521
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Oświęcim Płeć: Forumowicz
|
Wysłany: Pon 14:49, 25 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Dziękuję za solidne wprowadzenie.
Może na początek kupię zwykły, ręczny młynek.
Co do zalewajki, miałem takie podejrzenia, że to słaby sposób na kawę.
Dobry młynek i podstawowy ekspres ciśnieniowy, jaki to koszt?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
domurst
Dołączył: 16 Lis 2010
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Hirschberg Płeć: Forumowicz
|
Wysłany: Pon 15:12, 25 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Dobry młynek w którym namielisz do ekspresu ciśnieniowego to od 600zł w górę. Ekspres wystarczy naprawdę jakikolwiek, koszt od 200zł w górę. Inwestycja w ekspres i dobry młyn będzie jednak miała sens jeśli pijesz espresso, bo tak naprawdę po to został stworzony ekspres ciśnieniowy - żeby móc zrobić kawę małą, ale esencjonalną i skondensowaną. Tzw. Americano (czyli duża kawa, w kubku czy szklance) za pomocą ciśnieniówki robi się po prostu dolewając do espresso gorącej wody. Tak więc jeśli preferujesz tzw. dużą kawę to nie ma większego sensu inwestować w ekspres - moka i jakikolwiek młynek (za elektryczny żarnowy z regulacją mielenia zapłacisz 150-250zł) powinny wystarczyć. No i oczywiście kawa choć odrobinę lepsza od Jacobsa.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
RayFlash
Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 547
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Głogów Płeć: Forumowicz
|
Wysłany: Pon 15:22, 25 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Uwielbiam kawę, zwł. espresso, choć uważam się raczej za kawożłopa niż konesera, niemniej świetnie się Was czyta.
(Szkoda, że nie było tego forum, gdy kupowałem swój ekspres... na kapsułki.) :]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
domurst
Dołączył: 16 Lis 2010
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Hirschberg Płeć: Forumowicz
|
Wysłany: Pon 15:40, 25 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Ja też już skompletowane miałem wszystko nim zacząłem się tym na poważnie interesować - szczęśliwie trafiłem na w miarę dobry sprzęt, ale bardziej z przypadku. Głupi ma zawsze szczęście A kapsułki to właściwie nienajgorszy pomysł - zyskujemy powtarzalność, niestety trochę drożej niż przy ziarenkach, no i kosztem przywiązania do jednej kawy bez możliwości eksperymentowania. Przy młynku i normalnym ekspresie jest jednak trochę zabawy i często na tej samej kawie efekty mogą być diametralnie różne w zależności np od tego jak drobno zmielimy kawę, czy rozgrzejemy wcześniej ekspres czy nie, ot niuanse...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
honoris causa
Dołączył: 16 Mar 2011
Posty: 353
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z kraju ;) Płeć: Forumowicz
|
Wysłany: Pon 15:57, 25 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Domurst, a jak Twoim zdaniem stopień zmielenia wpływa na smak? Bo właśnie obejrzałem swój ekspres i mam pokrętlo regulacyjne do ustawienia jak drobno ma mielić Niestety jestem już po dwóch mocnych kawach i nie sprawdzę empirycznie póki co.
Sorry, po trzech, bo rano była jeszcze jedna
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez honoris causa dnia Pon 15:58, 25 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
domurst
Dołączył: 16 Lis 2010
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Hirschberg Płeć: Forumowicz
|
Wysłany: Pon 16:03, 25 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Należy ustawić młynek tak, żeby w ok. 25s. otrzymać 30ml espresso - tak stanowi norma jakiegoś włoskiego instytutu kawowego (nie żartuję). Jedna kawa jest suchsza, inna bardziej oleista więc musisz poeksperymentować, wzorcowa powinno być tak jak powyżej - czyli 25s = 30ml cieczy
Jeśli za długo kawa będzie najpewniej zbyt kwasna, zbyt "krótka" wyjdzie zbyt gorzka... Tyle teorii, ale eksperymenty są wskazane
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez domurst dnia Pon 16:05, 25 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Legisperitus
Dołączył: 25 Lis 2010
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gdańsk Płeć: Forumowicz
|
Wysłany: Pon 17:59, 25 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Domurst, chapeau bas!!!
Zaimponiłeś mi totalnie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
domurst
Dołączył: 16 Lis 2010
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Hirschberg Płeć: Forumowicz
|
Wysłany: Pon 20:02, 25 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Eeee tam, to po prostu mój konik, chyba nawet większy niż perfumki. Na studiach szczątkowe zajęcia prawnicze sprawiały mi znacznie więcej kłopotu i za umiejętność poruszania się w gąszczu kodeksów wielki szacun dla Ciebie szanowny Legisperitusie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Legisperitus
Dołączył: 25 Lis 2010
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gdańsk Płeć: Forumowicz
|
Wysłany: Pon 20:56, 25 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Nie, nie Domurst zawód jaki się uprawia to jedno (zwykła rzecz, bo czy cieśla lub piekarz szacunku mniej godzien niż prawnik? wg mnie nie), a Ty masz naprawdę sporą wiedzę, co oznacza, że poświęciłeś sporo czasu by ją nabyć, a w czasach gdy ludzie chodzą na skróty taka postawa jak Twoja jest naprawdę godna podziwu. Lubię ludzi z pasją i wiedzą, a gdy do tego umieją tak bezpretensjonalnie ją przekazać to pozostaje tylko nisko się ukłonić co też niniejszym czynię
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
RayFlash
Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 547
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Głogów Płeć: Forumowicz
|
Wysłany: Pon 21:13, 25 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Legisperitus napisał: | Nie, nie Domurst zawód jaki się uprawia to jedno (zwykła rzecz, bo czy cieśla lub piekarz szacunku mniej godzien niż prawnik? wg mnie nie), a Ty masz naprawdę sporą wiedzę, co oznacza, że poświęciłeś sporo czasu by ją nabyć, a w czasach gdy ludzie chodzą na skróty taka postawa jak Twoja jest naprawdę godna podziwu. Lubię ludzi z pasją i wiedzą, a gdy do tego umieją tak bezpretensjonalnie ją przekazać to pozostaje tylko nisko się ukłonić co też niniejszym czynię ![Smile](http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_smile.gif) |
Podpisuję się pod Twoimi słowami, Legisie!
Domurst, rządzisz kawą!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|